понедељак, 3. септембар 2012.

MY WOODEN HOUSE - VIKENDICA OD DRVETA



.....ili kako sam napravio svoju vikendicu korak po korak.

          Ovde će biti izložene moje ideje i njihova realizacija u cilju konstrukcije drvene kućice za odmor na planini.
          Odmah da kažem da nisam stručnjak iz oblasti gradjevinarstva ili neke slične grane koja bi mi omogućila profesionalni pristup izigradnji. Sve što sam radio (a i dalje radim) sam koristio iskustva drugih, ponešto sam smišljao i prilagodjavao situaciji i terenu na kom je obavljena gradnja.



          Nadam se da će slike dosta toga reći.



  Kako sam krenuo?


Najpre izibor lokacije .......... Tamo gde vam se dopadne, dovoljno je par ari zemljišta na odabranom mestu i možemo krenuti sa radom!








Što se moje lokacije tiče, vidi se na priloženom snimku, da je brdsko planinsko područje oko 700 mnv i pogled je prelep. Šuma je mešovito listopadno četinarska a brisan prostor je prema Stolovima na 180 stepeni. Na snimku je Binić (Bine) čuveni planinar iz Kraljeva koji daje svoj doprinos odredjivanju lokacije.




Materijal za ,,kostur,, objekta je dovežen. Za kostur sam odabrao impregniranu hrastovinu iz više razloga: zaštićena je i nije sklona krivljenju tj. dugotrajna je što je za mene bilo od presudnog značaja.

Na sledećem snimku vidimo postavljanje drvene konstrukcije na noseće betonske stope koje su izlivene prethodno i kojih ima 12. Na ovu varijantu sam se odlučio nakon konsultacija sa gradjevincem koji je procenio da je ovaj stil gradnje najadekvatniji terenu i pritom prilično jeftin. Pritom se ne umanjuje statična nosivost temelja i njegova izdržljivost prilikom opstrećenja kao što su zemljotresi (kojih je u medjuvremenu bilo dok sam objekat gradio) kao i udara vetra koji znaju da budu žestoki.



Ukoliko nekog bude dodatno zanimalo kako sam rasporedio noseće betonske stubove postaviću dodatne fotke.

Na prethodnoj slici se vide obrisi buduće kućice (cca 30 m2 bez terase) i s obzirom da je teren pod padom kuća je u dva nivoa da bi se nadoknadio pad terena. S leve strane su tri stuba za terasu. 

Evo još jedne slike iz drugog ugla:






Sprema se i izolacija i za to sam odabrao stiropor koji je bolji za ovu vrstu sendvič zida koji sam odabrao da pravim.



Mali predah u nizanju rogova ....




I krovna konstrukcija je gotova.



U medjuvremenu ,,stručna služba,, priprema ručak :)





Nastavljamo sa postavljanjem svih elemenata, paralelno se radi na postavljanju vrata i prozora a i na nizanju ,,ondulina,, koje će biti za ovu priliku iskorišćene kao krovni pokrivač





Postavljen krov! Iz ove perspektive (gornja slika) se vidi kako je kuća postavljena na dva nivoa da bi se kompenzovao pad terena. Od betonskih elemenata su samo ,,stope,, a sve ostalo je pretežno drvo.




Pogled sa donje strane




Krećemo u redjanje OSB 3 ploča od 1,2 cm kao privremenu spoljnu oblogu.

Nakon postavljanja OSB ploča spolja, unutrašnje izolacije (stiropor AF 50 mm) postavio sam parnu branu i sa unutrašnje strane takodje OSB 3 ploče. OSB ploče su se pokazale kao jako dobro rešenje za ovu namenu.



Ovako izgleda kukća kada je postavljanje ploča završeno.

Pošto sam morao privremeno da obustavim radove, malo sam estetski ,,doterao,, kućicu i ofarbao je akrilnom fasadnom bojom.


Nakon izvesnog vremena radovi su nastavljeni i prvo je na redu bilo postavljanje specijalne folije vodo nepropusne paro propusne sa spoljne strane.


Kada je to završeno krenuo sam sa redjanjem nutovanih dasaka (kuvana čamovina iz Brazila) na roštilj od letava koji je prethodno postavljen.


Postavljanje ove folije je vrlo značajno jer je nezapaljiva i omogućava zidu da  diše. Kondenzacija koja se sakuplja u zidu zbog razlike u temperaturi kroz mikro rupice ove folije se drenira i ne dolazi do budjanja taloženja vlage.

Nastavljamo sa redjanjem dasaka koje se odlično uklapaju. One su impregnirane dvostrukim premazom Firnajza i dodatka voska i razredjivača tako da će biti, nadam se, dugotrajne i otporne na vremenske uslove koji vladaju na planini



Pogled na kuću sa postavljenim daskama...




i TO NIJE SVE ....Nastavak sledi .....

U medjuvremenu pogledajte ovu zanimljivost:
http://www.youtube.com/watch?v=R5gstL0mLDQ


----------------------------------------------------------------------

Jun 2020

Prošla je skoro decenija od kako je napravljena vikendica i kada sumiram utiske o trajnosti, kvalitetu izvedenih radova mogu da kažem i preporučim ovaj vid gradnje koji, istina, iziskuje dosta ličnog angažovanja ali se na kraju isplati. Kućica stoji kao da je juče sagrađena, zahteva minimalno održavanje i zadržava odlične termičke karakteristike. Na primer, pri spoljnoj temperaturi od -10 unutrašnja temperatura od +22 se postiže za dva sata svega. Za grejanje se koristi mala mladenovačka peć koja nije baš posebno efikasna pa bi se sa boljom peći verovatno postigli bolji rezultati.

Međutim, jedini greška koju sam morao ovih dana ispraviti je krovni pokrivač. Onduline koje sam stavio svojevremeno su za kratak period propale i pretilo je prokišnjavanje. Inače,kada sam ih postavljao prodavci su mi ih toplo preporučili i njihov minimalni vek trajanja je bio 20 godina navodno. Lim je ipak zakon iako sam u startu bio protiv tog rešenja, buka, kondezacija, toplota.... ali ipak na kraju sam odabrao rešenje da ga postavim preko postojećih ondulina.






        Još jedna informacija koja će možda nekima biti korisna. Građevina je zadržala svoj geometrijski položaj koji je imala u momentu izgradnje. Kontrolisano laserom (ako nekog zanima pojasniću) odstupanja od početnih kvota su 2 mm za 10 godina iako su u međuvremenu bili i zemljotresi, velike padavine (sneg, kiše) koje kod "čvrste" gradnje utiču na pomeranje i klizanje objekata.
        Zato mogu slobodno da svakom preporučim ovaj vid pilonske gradnje koja je pokazala niz prednosti u odnosu na klasičnu gradnju. Jeftinija je, ne zahteva velike radove kao što su kopanje temelja, nalivanje ploča, ne treba velika mehanizacija i veći broj radnika a pritom zadržava odlične kvalitete i termičke osobine.

        Sledeće o čemu ću pričati je voda sa izvora na placu. To je posebna priča :)

7 коментара:

Gradnja је рекао...

Ovakva gradnja je nesto najprirodnije. Svaka čast. čuvajmo prirodu.

Ivan је рекао...

Voleo bih da ako vam stigne ova poruka , posaljete neki kontakt jer mi je potreban neki savet jer zelim da napravim slicnu vikendicu. Pozdrav Ivan ivanvyk@gmail.com

Unknown је рекао...

Pozdrav. Nesto slicno mi hocemo da pravimo ali na Daunavu pa nas interesuje kako ste povezali betonske stope sa drvenim stubovima? Hvala

LUNE је рекао...

Izvinite sto kasnim sa odgovorom. Betonske stope su povezane rebrastim armaturnim sipovima fi 10mm koji odgovaraju rupama u nosecim gredama. Kad se jednom nameste ne mrdaju vise, jednostavan i kvalitetan nacin povezivanja. Nadam se da sam pomogao ako zelite dodatne info posaljite mail, pozdrav

LUNE је рекао...

Poslat odgovor na e mail

LUNE је рекао...

Hvala 😊

Dan sa Ikom је рекао...

Da li može slika unutrašnjosti... Pravim po vašem kalupu pa mi trebaju i slike... Možete da mi pošaljete na fb Ilija Djurdjevic ili na instagram djuka0510. Hvala!